Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši

Matej Huš

19. feb 2019 ob 02:48:29

Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je sporočil, da se je v minulem letu znatno povečalo število hekerskih napadov in drugih varnostnih incidentov, ki so prizadeli pomembno infrastrukturo, denimo električno omrežje ali vodovodni sistem. V drugi polovici leta 2018 so beležili 157 incidentov, kar je več kot v celotnem letu 2017. Ob tem BSI poudarja, da vsi incidenti niso hekerski napadi, temveč gre tudi za druge razloge, denimo tehnične težave. Toda končni rezultat je lahko v obeh primerih enak - izpad ključne infrastrukture. Tako je poročal nemški Welt am Sonntag.

Ob tem BSI dodaja, da se spreminja tudi način in namen napadov, kadar gre zanje. Včasih je šlo za izsiljevanje ali vohunjenje, sedaj pa gre večinoma za sabotaže, kot je izklop električnega napajanja, motnje v preskrbi s pitno vodo, prekinjanje telekomunikacij itd. Zaradi tega BSI predvideva, da ne gre za neodvisne hekerje, temveč obveščevalne službe iz drugih držav. BSI temu pravi, da so napadi dobili "novo kvaliteto". Dodajajo, da verjetno obstaja še več napadov, a vseh pač niso zaznali. Večine napadov javnosti ne razkrivajo, ker za to ni ne potrebe niti smotra. Zeleni temu seveda nasprotujejo in poudarjajo, da je glavni problem, da je BSI del notranjega ministrstva. Pravijo, da potrebujejo neodvisni BSI, če naj opravlja tudi funkcijo zgodnjega opozarjanja.

Države se v zadnjih letih paranoično bojijo druga druge in se vzajemno obtožujejo vohunjenja in sabotiranja. Trenutno je največji kamen spotike omrežje 5G, ki ga bodo kmalu začeli graditi v več državah, tudi Nemčiji. Kitajski Huawei je eden največjih ponudnikov ustrezne tehnologije, a ga zahodne vlade ne želijo pripustiti v svoje države. V Nemčiji trenutno potekajo debate, ali prav tako izključiti Huaweijevo infrastrukturno opremo ali ne.