Slovenska Policija prisiljena izbrisati 6001 DNK profilov

Dare Hriberšek

29. jan 2019 ob 22:46:03

Potem, ko je domači portal Pod Črto lani objavil članek o nepravilnostih, povezanih s hranjenjem profilov DNK v policijskih bazah, je Policija o zadevi sprožila notranji nadzor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki ga je izpeljal Direktorat za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za notranje zadeve. Nadzor je pokazal, da Policija evidence DNK ni vodila v skladu z določili zakona o nalogah in pooblastilih policije o hrambi podatkov, saj njihov informacijski sistem ni bil pravočasno prilagojen zakonskim spremembam. Posledično NFL za kar 6001 vzetih profilov ni razpolagal s podatki o njihovem odvzemu in hrambi, kot to zahteva zakon, zato so jih morali iz svojih evidenc izbrisati. Domnevno gre večinoma za vzorce, ki so bili odvzeti ob vzpostavitvi baze v začetku tisočletja.

Policija je sedaj uvedla tudi mesečni nadzor nad evidenco DNK preiskav, lotili pa so se tudi organizacijskih sprememb, v okviru katerih bodo zaposlili osebo, ki bo zadolžena izključno za nadzor zakonitosti v teh postopkih. Kot iz njihovih nejasnih odgovorov še sklepajo pri Pod črto, so zaradi vseh teh napak pred tednom dni zamenjali tudi direktorja NFL Dorijana Keržana, njegovo mesto pa je zasedel vršilec dolžnosti direktorja, Gorazd Pezdir.

Če si osvežimo spomin, portal Pod črto je maja lani popisal dogajanje okoli primera posilstva iz leta 2014, pri katerem je policija storilca odkrila na podlagi sledi DNK. Postopek je pozneje, zaradi napak pri hrambi obtoženčevega profila DNK v policijski bazi padel na sodišču in storilec je marca lani odkorakal na prostost oproščen vseh obtožb. Policija namreč DNK profilov ne more odvzemati in hraniti kar vsevprek, temveč lahko to stori le osumljencem določenih kaznivih dejanj in še to le za omejen čas trajanja. Obenem pa mora za vsak tak profil hraniti tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da je bil postopek izpeljan zakonito. V primeru domnevnega posiljevalca, ki so mu vzorec DNK odvzeli že leta 2001, take dokumentacije ni bilo oz. jo je Policija izgubila.