Objavljen temeljni dokument o nasledniku LHCja

Jurij Kristan

20. jan 2019 ob 20:34:23

Evropski laboratorij za jedrske raziskave CERN je objavil konceptualno poročilo o razvoju prihodnjega krožnega trkalnika delcev, s katerim želijo nadomestiti trenutno obratujočega LHC po koncu njegove življenjske dobe.

Large Hadron Collider pri Ženevi, največji trkalnik delcev na svetu, je trenutno na počitku zaradi nadgradenj, ki bodo v več stopnjah potekale vse do srede prihodnjega desetletja. Tako posodobljena naprava naj bi delovala nekje do leta 2040. Nato bomo potrebovali večjo, ki bo elementarne gradnike kozmosa zaletavala pri še višjih energijah in tako nemara pokazala še neznane koščke sestavljanke vesolja. Proces snovanja trkalnika prihodnosti se je pričel pred petimi leti s posodobitvijo Evropske strategije za fiziko delcev, pred dnevi pa je laboratorij objavil prvi konkreten načrt.

Predvideni objekt ima delovni naslov Future Circular Collider (FCC) in bo stal v sto kilometrov dolgem krožnem predoru poleg LHCjevega, katerega izkop bo stal pet milijard evrov. Prva naprava bo trkala elektrone in pozitrone pri energijah do 365 gigaelektronvoltov in naj bi pričela z obratovanjem leta 2040. Končni cilj pa je izgradnja trkalnika protonov z energijo do 100 teraelektronvoltov, se pravi za red velikosti močnejšega od LHCja, ki bo sicer po nadgradnji zmogel 14 TeV. Protonski trkalnik naj bi stal petnajst milijard evrov in začel delovati po letu 2050, v istem predoru. Prvi cilj FCC bo podrobneje raziskati obnašanje Higgsovega bozona, nato pa drezati v še neznane smeri, kot je narava temne materije.

Načrt je sestavilo več kot 1300 strokovnjakov s 150 univerz, a gre šele za prvi dokument, ki bo sedaj romal na srečanja držav članic CERNa. Cena projekta je zajetna in ne pozabimo, da Japonci pri gradnji lastnega trkalnika International Linear Collider zaradi stroškov sedaj kolebajo. A skoraj gotovo bo FCC ugledal (podzemno) luč sveta, saj so se CERNovi trkalniki doslej odlikovali in Evropa verjetno ne bo mirno gledala, kako Kitajci snujejo lasten stokilometrski pospeševalnik.