Gumbi Amazon Dash kršijo nemško zakonodajo o varstvu potrošnikov

Matej Huš

12. jan 2019 ob 20:53:35

Pred štirimi leti si je Amazon izmislil pametne gumbe Amazon Dash, ki jih nalepimo v stanovanje in omogočajo avtomatično naročilo nastavljenega izdelka ob pritisku na gumbu. Amazon si predstavlja, da bi tako nakupovalo zlasti pogoste izdelke, denimo pralni prašek ali kavo. Medtem ko se je v ZDA zamisel dobro prijela, je v Nemčiji povsem drugače. Amazon Dash je tam nezakonit.

Münchensko sodišče je razsodilo, da Amazon Dash krši zakonodajo o varstvu potrošnikov. Pred nakupom morajo biti namreč potrošniki obveščeni, kaj, pod kakšnimi pogoji in za kolikšno ceno kupujejo, česar pri Amazon Dashu seveda ni. Zato je nemška potrošniška organizacija Verbraucherzentrale NRW vložila tožbo proti Amazonu, ki jo je sedaj tudi dobila. Glavni problem je, da si Amazon pridržuje pravico, da celo zamenja izdelek, ki ga stranka kupuje prek gumba Dash, predvsem pa ob nakupu ne vidimo cene, če izrecno ne pogledamo na telefon v aplikacijo. Toda za sam nakup nam tega ni treba. Amazon je že napovedal pritožbo, saj je Nemčija njegov drugi največji trg za Severno Ameriko.

V izjavi za javnost so pri Vebraucherzetrale dejali, da podpirajo tehnološki razvoj in nove možnosti, a ne na račun pravic in zaščite potrošnikov. Amazon pa je dejal, da bi morali imeti potrošniki svobodo odločati se, kako in pod kakšnimi pogoji bodo kupovali.