Milenijci niso tako drugačni, le revnejši so

Matej Huš

30. nov 2018 ob 08:28:33

Generacija milenijcev, kakor označujejo ljudi, rojene v drugi polovici 80. let in v 90. letih, je pogosto označena kot precej manj zainteresirana za materialne dobrine kakor starejše generacije. Veliko jih nima avtomobilov, namesto dobrin naj bi raje zapravljali za doživetja in potovanja, predvsem pa kumulativno trošijo manj, kot so njihovi predniki pri enaki starosti. Ameriško gospodarstvo to še posebej občuti. Toda v novi raziskavi ameriške centralne banke FED so odkrili, da milenijci karakterno niso tako zelo drugačni od svojih staršev - le revnejši so.

Christopher Kurz, Geng Li in Daniel J. Vine so v študiji ugotovili, da imajo milenijci (v raziskavi definirani kot ljudje, rojeni med leti 1981-1997) enake okuse in želje pri potrošnji, če pri raziskavi kontrolirajo za starost, prihodke in druge demografske značilnosti. Z drugimi besedami: milenijci trošijo manj, ker imajo manj denarja, kot so ga imeli njihovi starši pri enaki starosti. V analizi so upoštevali potrošnjo, prihodke, dolgove, neto premoženje in demografske faktorje različnih generacij. Odkrili so, da milenijci v nobeni izmed kategorij (avtomobili, hrana, bivanje) niso bistveno drugačni od predhodnikov. Razlike lahko v celoti razložimo z različno starostjo in različnimi prihodki. Milenijci imajo nižje prihodke, manj premoženja in več dolgov od svojih staršev pri enaki starosti.

Prav tako ni bistvenih razlik v tem, za kaj milenijci zapravljajo denar. Resda potrošijo nekoliko manj za hrano in nepremičnine, sicer pa bistvenih razlik med različnimi generacijami v isti starosti ni. Raziskava zaključuje, da lahko vse pripišemo tehnološkemu napredku, demografskim spremembam in gospodarskim ciklom. Karakterno milenijci niso čisto nič drugačni potrošniki, le okolje imajo težje.