Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Matej Huš

28. nov 2018 ob 22:41:53

Bil je največji in najbolj znan računalniški sejem. Od leta 1970 so se vsako leto v Hannover zgrinjale nepregledne množice obiskovalcev in na tisoče razstavljavcev, ki so kazali prihodnost računalništva. Številno obiskovalcev je tako hitro raslo, da so naposled CeBIT posvetili zgolj poslovnemu segmentu, domači uporabniki pa so na svoj račun prišli na sejmih CeBIT Home. Leta 1995 je na CeBIT priletel sam Bill Gates, da je predstavil novo verzijo Windows. Leta 2001 je imel CeBIT 800.000 obiskovalcev. Toda sledila so slabša leta in letošnji CeBIT 2018 je bil zadnji, so se danes odločili prireditelji. Prihodnji CeBIT, ki bi moral potekati od 24. do 28. junija 2019, je odpovedan, novih pa ne bo.

Po letu 2001 je privlak CeBIT-a začel pešati, saj so se razstavljavci pritoževali zaradi visokih cen, obiskovalci pa, da je vse skupaj namenjeno zgolj še podjetjem. eBIT je imel nov datum, saj je potekal junija, in solidno obiskanost. Čeprav je bilo leta 2018 zgolj 120.000 obiskovalcev in 2800 razstavljavcev, kar je najmanj v zadnjih 30 letih, so ga prireditelji označili kot uspešno spremembo in uspeh. A to ni bilo dovolj.

Priprave na CeBIT 2019 so tekle s polno paro, zato je nenadna odpoved precejšnje presenečenje. Hannover Allgemeine Zeitung piše, da so se prireditelji za to potezo odločili z utemeljitvijo, da je bilo to nujno za zagotovitev ekonomske stabilnosti podjetja in da drugih možnosti niso imeli. V prevodu: CeBIT dela izgubo. Mobile World Congress v Barceloni in CES v Las Vegasu sta bila premočna konkurenta, CeBIT-u pa ni pomagal niti nov datum.

Po poku balona dot-com leta 2000 je šlo s CeBIT-om počasi navzdol. Število obiskovalcev in razstavljavcev je padalo. Letošnji CeBIT ni imel dobrih obetov, saj so uspeli prodati le 6000 kvadratnih metrov razstavnih površin, medtem ko so jih v enakem obdobju lani trikrat več. Izračunali so si, da bi s tem ustvarili velikansko izgubo. Ker tudi dolgoročno ni pričakovati spremembe trenda, so se odločili trajno ukiniti CeBIT. Organiziral ga je sicer Deutsche Messe AG, ki je v lasti zvezne države Spodnja Saška (50 %) in mesta Hannover (50 %) - tako je, CeBIT je vsa ta leta organiziralo javno podjetje v deželni in občinski lasti. Podjetje ima 800 zaposlenih, izmed katerih se jih 50 stalno ukvarja s CeBIT-om. Ti bodo zaposlitev obdržali, so obljubili v podjetju. Še najprej se bodo ukvarjali z digitalnimi temami, a niso točno opredelili, kakšne prireditve lahko pričakujemo.