Amazon zaradi napake objavil osebne podatke uporabnikov

Dare Hriberšek

21. nov 2018 ob 22:29:46

Amazon je obvestil za zdaj še neznano število uporabnikov, da sta bila zaradi tehnične napake njihovo ime in poštni naslov nekaj časa javno objavljena na njihovi spletni strani. V podjetju za zdaj ne želijo odgovarjati na vprašanja, koliko uporabnikov je bilo prizadetih in od kje prihajajo. Njihovo špartansko obvestilo (na sliki) je tako edini način, da izveste ali ste morda med žrtvami tudi vi. Prizadeti uporabniki se sicer na družabnih omrežjih oglašajo iz Evrope in ZDA, iz vsega skupaj pa je moč razbrati, da gre za zasebne in ne poslovne uporabnike.

Amazon sicer zagotavlja, da je napaka odpravljena in da ni prišlo do vdora na njihovo spletno stran ali katerikoli del sistema ter da ni nobene potrebe po zamenjavi uporabniškega gesla. Čeprav bi resnici na ljubo nepridipravi dogodek lahko izkoristili za poznejše phishing napade.

Podjetje se je sicer nedavno zapletlo v manjšo afero, ko so zaposleni v zameno za denar zunanjim prodajalcem v spletni trgovini posredovali poštne naslove uporabnikov. Praksa naj bi se odvijala predvsem na Kitajskem, vpleten pa so nemudoma odpustili in predali organom pregona.