Tudi Ubisoft ujezil uporabnike z domnevnim priklanjanjem Kitajski

Dare Hriberšek

6. nov 2018 ob 03:00:41

Ubisoft je pred dnevi najavil nekaj estetskih sprememb v igri Rainbow 6 Siege, povezanih predvsem z izidom igre v azijski regiji. Kot so suhoparno napovedali, bo v igri, ki je sicer stara že tri leta, spremenjenih nekaj ikon in drugih podrobnostih v mapah. A so doživeli manjši upor. Vse spremembe so namreč vezane na upodabljanje nasilja, seksa in iger na srečo.

Tako na bi bila ikona za uporabo hladnega orožja spremenjena iz noža v pest, lobanje pa bi povsem izginile iz ikon, zastav in grafitov po stenah. Po njih naj tudi ne bi bilo več krvavih pack, povsem izginili pa bi tudi igralni avtomati in neonski znaki s podobo plesalke ob drogu.

Uporabniki, ki so igro kupili že prej, so spremembe množično označili za cenzuro. Spet drugi pa so Ubisoft obtožili lenobe. Podjetje je namreč obenem s spremembami objavilo, da ne želijo vzdrževati dveh ali več globalnih različic iger, saj bi to po njihovih pojasnilih terjalo preveč dela z nadaljnjimi razvojem in nadgradnjami. Še večjo jezo pa je povzročilo domnevno skrivanje pravih razlogov, saj gre za vizualne spremembe, ki se uklanjajo nenapisanim pravilom Kitajske. V tamkajšnji kulturi je namreč nesprejemljivo prikazovanje kosti in lobanj, saj oboje pomeni neposredno ponazoritev smrti. Samo prikazovanje sicer ni izrecno prepovedano, se ga pa v igrah izogibajo, če se le da. Drugi indic, da gre za uklanjanje pravilom Pekinga, pa je umik igralnih avtomatov, saj bi lahko igra zaradi promoviranja iger na srečo na Kitajskem skupila prepoved prodaje.

A kot kaže, protest ni bil preslišan. Poznejši odziv predstavnika Ubisofta na Redditu je nakazal, da bodo v družbi vendarle ubrali pot večih globalnih različic igre, s kratkim pojasnilom, da nekaterih elementov v igri pač ni mogoče poenotiti po vsem svetu.