Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

Dare Hriberšek

3. nov 2018 ob 00:02:00

Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje, s pomočjo katerih lahko svoj pogled usmerita v točno določeno osebo v prostoru. Najpomembneje pa je, da je njihova tehnologija glede na pravo holografijo ali iluzijo, znano pod imenom pepper's ghost, drastično cenejša.

ICL namerava za snemanje svojih predavateljev v začetku postaviti dva studia, v Los Angelesu in v Torontu, ob njiju pa še tretjega, mobilnega. Menijo, da gre za precej bolj prijazen način sodelovanja z zunanjimi predavatelji, ki jim ni treba več potovati v London, poleg tega pa je predavanja mogoče simultano neposredno prenašati v več ločenih predavalnic, po potrebi pa jih seveda tudi posneti in predvajati naknadno.