Saudijci rekrutirali uslužbence Twitterja?

Dare Hriberšek

21. okt 2018 ob 18:16:19

Saudova Arabija je zaradi nedavnega umora disidenta Jamala Khashoggija stopila na naslovnice medijev, ki zdaj postopoma razkrivajo, kako so njihova prizadevanja za utišanje nasprotnikov režima na družabnih platformah v preteklosti dosegla neslutene razsežnosti. To je okusil tudi Khashoggi, ki je bil pred smrtjo izpostavljen hudim osebnim napadom s strani troll farm, organiziranih kot podaljšanje roke saudske vlade.

Kot te dni poroča New York Times, so njihovi aktivisti delovali organizirano, z izmenjavo list posameznikov, ki jih je potrebno nadlegovati, temami, ki so jih orkestrirano nadzorovali ter provladnimi sporočili s katerimi so prek lažnih računov zasipali javnost. Ena takih tem je bila denimo vojna v Jemnu, pa položaj žensk v saudski družbi, pogosto pa so z organiziranimi množičnimi prijavami dosegli tudi umik njim nasprotujočih si tvitov.

Predstavniki zahodnih obveščevalnih služb so že leta 2015 obvestili vodstvo Twitterja, da je saudska vlada za pridobivanje podatkov iz uporabniških računov nasprotnikov režima rekrutirala Alija Alzabaraha, enega od njihovih zaposlenih. Alzabarah je bil na Twitterju zaposlen že od leta 2013 in sicer na delovnem mestu, kjer je dejansko imel dostop do uporabniških vsebin. Po obvestilu so se pri Twitterju nemudoma odzvali in ga poslali na izredni dopust, medtem pa sprožili notranjo preiskavo. Ta ni nikoli postregla s kakimi dokazi, da bi Alzabarah vlado v Riadu oskrboval z uporabniškimi podatki, kljub temu pa so ga leta 2015 odpustili. Pozneje je dobil službo pri saudski vladi, kar seveda sproža pomisleke za nazaj.

Twitter je po tem dogajanju obvestil nekaj deset uporabnikov, katerih računi so bili ogroženi, med njimi je bilo po besedah predstavnikov podjetja nekaj varnostnih strokovnjakov, novinarjev, akademikov in posamezniki, ki so delali na razvoju Tora. Za zdaj pa še ni znano ali je bil med njimi tudi račun Jamala Khashoggija.

Twitter je sicer minuli četrtek zaprl več sto računov, povezanih s saudskimi oblastmi, prek katerih so se s pomočjo omrežja botov razširjala sporočila v podporo vladi v Riadu.