» »

Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkali

Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkali

vir: BBC

vir: BBC

vir: BBC
BBC - Danes od 13. ure je v več britanskih mestih potekala precej nenavadna stavka, saj so za 24 ur delo prekinili Uberjevi vozniki. Uporabnike Uberjeve aplikacije so pozvali k solidarnosti in neuporabi Uberjeve aplikacije v tem času, medtem pa so vozniki v Londonu, Birminghamu in Nottinghamu ugasnili svojo aplikacijo in namesto v avtomobile odšli na proteste. Sindikat IWGB (Independent Workers Union of Great Britain) oziroma njegova veja UPHD (United Private Hire Drivers) je javnost pozval, naj ne bodo stavkokazi in naj se vzdržijo prečkanja digitalne stavkovne straže, torej uporabe aplikacije.

Sindikat je od Uberja zahteval zvišanje prevoznine na dva funta na miljo (1,4 evra na kilometer), ki trenutno znaša 1,25 funta na miljo, znižanje Uberjevih provizij za 10 odstotnih točk (s 25 na 15 odstotkov) in spoštovanje razsodbe britanske sodišč glede pravic delavcev iz leta 2016. Sodišče je tedaj razsodilo, da vozniki niso neodvisni pogodbeniki, temveč zaposleni. Sodba še vedno ni pravnomočna, ker se je Uber pritožil. Ko je leta 2017 vnovič izgubil, se je pritožil še na tretjo stopnjo. James Farrar, vodja UPHD, je dejal, da po letih padanja prejemkov in slabšanja odnosa menedžmenta do delavcev niso imeli druge možnosti kakor stavke.

V Uberju so se na stavko odzvali s pojasnilom, da si ves čas prizadevajo za spremembe, ki bi izboljšale izkušnjo voznikov, zaradi česar so v zadnjih mesecih uvedli dodatno zaščito za bolniško odsotnost, poškodbe na delu ter porodniški staž. Dodajajo, da po zadnjih študijah vozniki v Londonu na uro zaslužijo 11 funtov, ko odštejejo vse stroške in Uberjevo provizijo. Uber je že pred časom potarnal, da bi zaposlitev okrog 50.000 britanskih voznikov Uber stala več deset milijonov funtov.

Minimalna plača v Veliki Britaniji znaša 7,83 funta na uro. V Londonu je s takšno plačo nemogoče preživeti. Ocenjena minimalna potrebna plača za življenje v Londonu (London living wage) znaša 10,2 funta na uro. Uspeh stavke je dvomljiv, saj se je pred Uberjevim britanskim sedežem v Londonu zbralo le okrog sto ljudi, medtem ko v Londonu za Uber vozi 45.000 ljudi. Prav tako odzivi Uberjevih voznikov na spletu kažejo, da so nekateri kritični do podjetja, drugi pa so z režimom zaposlitve zadovoljni.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber vnovič izgubil licenco za prevoze v Londonu

Oddelek: Novice / NWO
257127 (5323) Meizu
»

Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Oddelek: Novice / Ostale najave
204420 (2367) Vitamin-B
»

London prepovedal Uber, slednji se ne predaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2816236 (14662) leiito
»

Preveč regulative: Uber se po treh letih umika iz Danske (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5320903 (18671) kotanyi
»

Uber: ljudje s skoraj prazno baterijo pripravljeni plačati več (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6419836 (14512) Markoff

Več podobnih tem