xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

Dare Hriberšek

9. okt 2018 ob 08:05:02

Storitev bo omogočala igranje iger z Xboxa - pozneje pa menda tudi drugih naslovov - na konzolah, računalnikih in mobilnih napravah. Koncept sicer ni nekaj novega, bo pa xCloud menda s pomočjo Microsoftovega Azura v ozadju, uspešno naslovil večni problem spletnih iger za več igralcev, to so zakasnitve oz. latence.

Po besedah predstavnikov Microsofta xCloud potihem pripravljajo že nekaj časa, prvi javni preizkus pa pripravljajo za prihodnje leto, ko naj bi se tudi prvič soočili s prakso, kako zadeva deluje z različnim številom igralcev na oddaljenih lokacijah. Že zdaj pa storitev interno preizkušajo na različnih napravah, njihovi inženirji pa s kombinacijo naprednih omrežnih tehnologij ter kodiranja in dekodiranja videa, iščejo rešitev za kar najmanjše zakasnitve. Posledično naj bi bilo pretočno igranje mogoče tudi v mobilnih omrežjih četrte generacije.

Microsoft je xCloud napovedal samo nekaj dni zatem, ko je Google predstavil podobno lastno storitev Project Stream, ki bo omogočal igranje v njihovem brskalniku Chrome. A konkurence sploh ne bo manjkalo, podobne storitve imata že Sony s Playstation Now in Nvidia z Geforce Now, slednji je sicer v beta poskusnem obdobju, LiquidSky pa za igranje iger ponuja najem računalnika v oblaku.