Izšel macOS 10.14 Mojave

Matej Huš

24. sep 2018 ob 21:30:09

Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega vmesnika v temne barve. Skupaj z Dynamic Desktop omogoča tudi avtomatično prilagajanje ozadju uri dneva. Nekaj predelav je doživel tudi Finder, in sicer Gallery View za vizualno brskanje po datotekah. FaceTime omogoča skupinske pogovore z do 32 sogovorniki. Povsem na novo je napisana App Store za macOS, ki je že zelo podobna iOS App Store.

Kar se tiče varnosti in zasebnosti, je dobil Safari orodje za blokado gumbov Všeč mi je in Deli, s katerimi Facebook in ostala družbena omrežja sledijo uporabnikom tudi na tretjih straneh. Safari je dobil tudi izboljšani upravljalnik gesel, ki omogoča tvorbo močnega gesla in njegovo shranitev, išče pa tudi duplikate.

Novi macOS deluje na MacBookih iz leta 2015, MacBookih Air in MacBookih Pro iz leta 2012, iMacih iz leta 2012, lanskih iMacih Pro ter Macih Pro iz leta 2013. Bistveno je, da strojna oprema podpira grafične čipe, ki razumejo Metal, torej Intel HD in Iris Graphics 4000, AMD GCN ali Nvdiina Kepler.