#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

DomenS

26. sep 2018 ob 14:40:50

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje probleme, ki izhajajo predvsem iz neodgovornega razvoja in nepovezanih interesnih skupin na tem področju," pojasnjuje direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. "Hkrati lahko v praksi vidimo, da se vedno večje število odkritih zlorab osebnih podatkov, vdorov v podatkovne baze in naivnega propagiranja pametnih tehnologij dogaja tudi zaradi enostranske debate, ki še vedno ne razume, da tehnologija ni nevtralna, da jo je potrebno regulirati in da se je potrebno o problemih pogovarjati v širši družbi."

Turnejo podpira Zavarovalnica Triglav, poleg Ljubljane pa bodo obiskali še Zagreb, Sarajevo in Beograd. Več informacij o programu in posnetki predavanj na https://www.eticen.it