Ultrazvočni senzor v obližu

Jurij Kristan

23. sep 2018 ob 00:14:30

Inženirji iz San Diega so razvili ultrazvočno tipalo v obliki elastičnega obliža, s katerim so uspeli izmeriti centralni krvni tlak.

Tehnologija diagnostike z ultrazvokom napreduje z velikimi koraki. Na eni strani dobivamo naprave, ki se po prikazu bližajo tistim računalniške tomografije, na drugi se nerodne bolnišnične aparature krčijo v vse bolj kompaktne oblike. Raziskovalci s Kalifornijske univerze v San Diegu so šli v pomanjševanju prav do velikosti znamke, saj so senzor spakirali v raztegljiv obliž.

V silikon so vgradili mrežo povezanih piezoelektričnih oddajnikov in sprejemnikov, katerih signal obdeluje napredni algoritem. Zasnova se je sicer začela z namero boljše analize materialov z neravno površino, ki jih današnje naprave težje pregledujejo. Toda strokovnjaki so ugotovili, da lahko s takšnim obližem merijo krvni tlak pri človeku do štiri centimetre pod kožo. To je na vratu dovolj za zaznavo centralnega krvnega pritiska v osrednjih žilah, za katerega se v medicini vse bolj meni, da je važnejši podatek od perifernega, ki ga zaznava običajni merilnik s pasom okoli nadlahti. To je važno, ker dandanes centralni tlak merimo bodisi invazivno s katetrom, bodisi neinvazivno z napravami, ki terjajo strokovno usposobljenost. Takšen elastičen obliž pa bi ljudje lahko nosili ves dan ali ga imeli všitega v obleko.

Laboratorijski test je sicer dokazal delovanje zamisli, toda do razvoja praktičnih naprav nas loči še nekaj časa, saj trenutno za napajanje obliža in obdelavo podatkov rabijo prenosni računalnik. Je pa moč slutiti, da bomo v bližnji prihodnosti videli takšne zmogljivosti vgrajene v pametne zapestnice ali druga oblačila. Kjer bodo brez dvoma nadzorovale kibernetske vsadke. :)