Gravitacijski valovi načenjajo hipoteze o dodatnih prostorskih dimenzijah

Jurij Kristan

16. sep 2018 ob 16:29:17

Znanstveniki s Čikaške univerze so z analizo gravitacijskih valov prišli do sklepa, da ni znakov o obstoju še neznanih večjih prostorskih dimenzij.

Kozmologe dandanes žuli kar nekaj temeljnih ugank, med njimi razlaga temne snovi in temne energije, pa združitev kvantne mehanike in teorije relativnosti. V ta namen je vzniknila kopica hipotez, oziroma matematično-fizikalnih modelov, ki se trudijo zagate rešiti. Mnoge predvidevajo obstoj dodatnih dimenzij poleg poznanih treh prostorskih in ene časovne. Med njimi je tista o velikih ekstra dimenzijah, ki skuša nenavadno šibkost gravitacijske sile, zaradi česar se naš univerzum vse hitreje širi, razložiti tako, da sila težnosti "uhaja" v skrite sosednje razsežnosti.

Nedavno odkritje gravitacijskih valov je dalo raziskovalcem novo močno orodje za preiskovanje takšnih trditev. Natančneje - strokovnjaki so se lotili analize lanskega prelomnega opazovanja zlitja dveh nevtronskih zvezd, ko smo prvič lahko dogodek spremljali tako preko težnostnih kot elektromagnetnih (svetloba, radijski valovi ipd.) signalov. Pri tem niso našli prav nobenih znakov, ki bi kazali, da se je gravitacija na poti do nas kjerkoli izgubljala.

To je hud udarec hipotezo o velikih ekstra dimenzijah. Je pa ta zgolj ena od mnogih, predvsem pa druge predpostavljajo dodatne razsežnosti drugačnih tipov. V različnih teorijah strun tako nastopa veliko zelo majhnih, a tamkajšnje teoretike je v nejevoljo pognalo že več eksperimentov iz Cernovega Velikega hadronskega trkalnika.