Konec slovenskega kripto start-upa Cofound.it

Matej Huš

15. sep 2018 ob 10:24:09

Slovenski start-up Cofound.it, ki je razvijal platformo za zbiranje sredstev s ponudbo kriptožetonov (ICO, initial coin offering), se poslavlja. Izvršni direktor Daniel Zakrisson je danes v sporočilu za javnost potrdil, da bodo prodali premoženje in z njim v valuti ether poplačali imetnike svojih kriptožetonov CFI, podjetje pa likvidirali. Ervin Uršič bo skrbel za likvidacijo.

Zakrisson je dejal, da se je v zadnjem času trg popolnoma spremenil, namesto odprtega ekosistema skupnosti pa se je moč v celoti preselila k zgodnjim investitorjem in tistim, ki so izkoriščali navdušenje množic za promocijo ICO-jev navadnim investitorjem. Cofound.it je bil ustanovljen pred dvema letoma in je želel postaviti transparenten ekosistem za financiranje s kriptožetoni. Tega mu ni uspelo doseči.

Toda ICO-ji so se izrodili, saj so izdelki in načrti postajali čedalje manj oprijemljivi, vrednotenja pa astronomska. Manjkalo ni niti prevar, zato ni presenetljivo, da je število resnih investitorjev upadalo. Ti se čedalje bolj vračajo k tradicionalnim metodam vlaganja. Kot je povedal Zakrisson: "trg ICO-jev je danes mrtev, saj ni več zanimanja."

Žeton CFI je danes prenehal kotirati na borzah. V naslednjih 30 dneh nameravajo prodati premoženje, uničiti vse CFI, ki niso v obtoku, izvesti revizijo, poplačati vse obveznosti in potem razdeliti preostanek premoženja imetnikom žetonov CFI, ki bodo žetone nakazali na naslov za uničenje. Vlagatelje bodo poplačali v ethru (ETH) in sicer v etapah v 12 mesecih. Cofound.it ima trenutno okrog 14 milijonov dolarjev kapitala (premoženje minus obveznosti), ocenjujejo.