Kako so strežniki SKS postali piratske strani

Matej Huš

8. sep 2018 ob 09:38:05

Na strežnikih SKS naj bi se shranjevali javni ključi za šifriranje elektronske pošte PGP. Zamisel je preprosta, saj lahko vsakdo nanje naloži javni ključ za svoj zasebni ključ, ki pošiljateljem omogoča šifriranje sporočil, tako da jih bo le lastnik zasebnega ključa lahko prebral. Vnosi v SKS se avtomatično delijo po vseh sodelujočih strežnikih, ki jih gostijo različne organizacije, med njimi tudi slavni MIT in Surfnet. Zaradi svojega ustroja strežniki SKS ne omogočajo brisanja ali spreminjanja vnosov; naložimo lahko podatek o preklicu ključa, a pretekle vsebine ne moremo popravljati. Če vas skupaj spominja na blockchain (distribuirano skladiščenje, nespremenljivost), niste edini. Neznanci so sistem SKS uporabili za zabavno potegavščino, s katero so vsi sodelujoči strežniki postali skladišča povezav do piratskih vsebin.

Neznanci so zadnje tedne na strežnike nalagali ključe, ki imajo v metapodatkih (polje UID) povezave za prenos datotek prek protokola bittorennt (magnet links). Ker imajo strežniki SKS odličen sistem iskanja, to pomeni, da lahko preprosto pogledamo, kateri filmi so se znašli na njih. V prihodnosti bodo verjetno upravljavci strežnikov onemogočili nalaganje ključev, ki bodo vsebovali prepovedane ključne besede, a vnosov za nazaj najbrž ne bodo brisali.

Priznati je treba, da strežniki SKS nikoli niso veljali za ravno zgleden vir informacij, saj je po nekaterih ocenah v njih kar 50 odstotkov neumnosti, ki so jih tja ljudje naložili kot potegavščino. Kogar zanima, kaj vse se skriva na njih, si lahko pogleda celotne baze.