Python najbolj vroč programski jezik

Matej Huš

3. avg 2018 ob 19:01:40

IEEE Spectrum je objavil vsakoletno lestvico najbolj vročih programskih jezikov, v katerih so 47 programskih jezikov razvrstili po njihovi priljubljenosti. V resnici je lestvic več, ker imajo jeziki različno zgodovino, namen in uporabo. Tako jih lahko razvrstimo glede na platforme - splet, mobilne, poslovne, embedded - in poljubno obtežimo glede na vir podatkov - Google, Github, Stack Overflow, Reddit itd. Končni rezultat je tako odvisen od nastavljenih parametrov, več o metodologiji pa si lahko preberemo v izčrpnem opisu.

In rezultat? Na privzeti lestvici, ki naj bi najbolje odsevala interese tipičnega člana IEEE, so na prvih treh mestih Python, C++ in C. V prvi deseterici najdemo še Javo, C#, PHP, R, JavaScript, Go in zbirnik. Python je bil na vrhu že lani, letos je prednost le še okrepil. C je z drugega mesta padel na tretje, Java pa s tretjega na četrto. C++ se je povzpel na drugo. Razlogov za čedalje večjo popularnost Pythona je več, med njimi pa velja omeniti tudi večjo uporabo v embedded sistemih, ki so postali dovolj zmogljivi, da zmorejo poganjati tolmače za Python. Python s specializiranimi knjižnicami za statistiko in strojno učenje prehiteva tudi visoko specializiran R.

Med spletnimi jeziki je najpopularnejši Python, med jeziki za mobilne naprave C++, na poslovnem in embedded področju pa prav tako Python.