Zvečer ne zamudite Luninega mrka

Matej Huš

27. jul 2018 ob 01:39:06

Danes zvečer bomo lahko opazovali enega najlepših Luninih mrkov, saj bo Luna potovala skozi najtemnejših del Zemljine sence. Lunin mrk, ki se zgodi, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici, se bo začel 19.14 po slovenskem času, popolna faza pa ob 21.30 in bo trajala do 23.13. Luna bo v Sloveniji vzšla ob 20.29, torej ko bo delni mrk že v teku, in bo na nebu do zore.

Če bo vreme dopuščalo in vremenska napoved kaže, da bo, se zato res splača uzreti v nebo. Letošnji mrk bo eden najdaljših in najtemnejših, saj bo Luna potovala skozi center Zemljine sence. Taki mrki so sorazmerno redki; nazadnje je bil takšen mrk pred sedmimi leti. Popolni Lunini mrki so pogostejši in se pojavijo vedno, ko Luna v celoti potuje skozi Zemljino sence (nazadnje januarja letos), a le redko jo pot vodi skozi središče sence. V takih primerih je luna še bolj rdečkasta kot ponavadi. Odtenek rdeče je nemogoče napovedati, ker je odvisen od koncentracije delcev v atmosferi. Ker je Luna sedaj skoraj v odzemlju (apogej), kjer je njena kotna hitrost najnižja in vidna ploskvica najmanjša, bo to najdaljši Lunin mrk 21. stoletja. Ker bo še najtemnejši, ga ne zamudite!

Luna med mrkom ne izgine, kot bi pričakovali, ker se izgubi v Zemljini senci, temveč postane temno rdečkasta. Razlog je lom svetlobe, saj nekaj svetlobe iz Zemljinega ozračja vseeno doseže Luno. Povedano drugače, Zemljina senca ni popolnoma temna, ker ima Zemlja atmosfero, ki lomi svetlobo. Rdečkast odtenek pa je posledica sipanja, saj se modra svetloba najbolj siplje in razprši, zato se lomi in do Lune pride v glavnem rdeča.

Mrki se tudi ne pojavijo vsak mesec ob polni luni, ko je Luna na drugi strani Zemlje kot sonce. Njena orbita je glede na ekliptiko nagnjena za 5,1°, zato le v dveh točkah (vozlih) seka ravnino, po kateri Zemlja kroži okrog Sonca. Kadar ta vozel sovpada z Zemljino senco, vidimo Lunin mrk. Letno vidimo od nič do tri Lunine mrke, približno polovica je popolnih, polovica pa delnih, ko Luna potuje le skozi polsenco.