Facebook tone še globlje

Dare Hriberšek

7. jun 2018 ob 04:59:50

Poročali smo, da je Facebook pred leti približno 60 ponudnikom mobilnih naprav velikodušno odobraval dostop do podatkov o svojih uporabnikih. Pač, kot zatrjujejo sami, da bi v zagonskih časih družabnih omrežij in pametnih telefonov, kar največ uporabnikom omogočil svojo družabno izkušnjo. Toda, kot se je razvedelo danes, se je partnerstvo očitno raztezalo tudi na nekatera kitajska podjetja, med njimi tudi Huawei, ki so ga ameriške tajne službe označile kot varnostno grožnjo. Podjetje naj bi bilo namreč nevarno blizu kitajski vojski in tamkajšnjim tajnim službam.

Facebook je na Kitajskem sicer prepovedan že vse od leta 2009, kar pa podjetja ni zaustavilo, da bi na največje tržišče na svetu poskušal priti na kak drug način. Njihovi predstavniki se sicer pred obtožbami branijo z zatrjevanjem, da je bilo sodelovanje s kitajskimi podjetji ves čas nadzorovano in da so se podatki hranili zgolj na napravah, ne pa tudi na strežnikih Huaweia in sorodnih podjetij.

Kakorkoli že, ameriška civilna združenja so na nogah in so že pozvala tamkajšnjo Zvezno agencijo za trgovino (FTC) naj preveri ali je Facebook kršil svoje zaveze, dane po razkritju afere Cambridge Analytica. Razkritje, da v družbi še vedno niso uspeli zaščititi uporabniških podatkov na nekaterih starih mobilnih napravah, pa nekako nakazuje, da se Facebook še nekaj časa ne bo izkopal iz težav.

Še več. Onkraj Atlantika se te dni porajajo analogije z nekdanjim gigantom AT&T, ki so mu leta 1984 prisilno zlomili monopolni položaj in ga z dekretom razdelili na več podjetij. Facebook je morda v še za odtenek slabšem položaju, saj je njegov monopol z dvema milijardama aktivnih uporabnikov po obsegu globalen. In, kot se zdi, tudi prepogosto zlorabljen. Proti najbolj priljubljenemu družabnemu omrežju so se zato združili tako demokrati kot republikanci. Prve zastopa senatorka Amy Klobuchar, druge pa senator John Kennedy (ne, ni v sorodu s "The Kennedyji") in oba sta na to temo že predložila nov zakon. Takega, ki bo uporabnikom omogočil boljši nadzor nad njihovimi osebnimi podatki. Obenem pa bo v do sedaj zloglasnih in večinoma neprebranih pogojih poslovanja zahteval "preprost način izražanja", ki ne bo dopuščal dvoumnosti. V nekaj podobnega, in to brez večje škode, so pred leti morale privoliti tudi ameriške zavarovalnice.

Odprite si pivo in zajemite pest pokovke. Spopad naših pravic in kapitala se nadaljuje.