Sonyjev nov izvršni direktor napovedal spremembe

Matej Huš

21. maj 2018 ob 19:52:04

Kenichiro Yoshida, ki je minuli mesec na čelu Sonyja zamenjal dotedanjega izvršnega direktorja Kaza Hiraija, je napovedal temeljite spremembe v usmeritvi podjetja. Yoshida je dejal, da so minili časi, ko je podjetje delalo poceni strojno opremo in komponente. Tako je Yoshida napovedal pred jutrišnjo razgrnitvijo triletnega poslovnega načrta. Mimogrede, že leta 1999 je tedanji izvršni direktor Nobuyuki Idei dejal, da je strojna oprema prepoceni ("peanuts").

Sony se bo čedalje bolj posvečal prodaji naročnin za igre in ostalim razvedrilnim vsebinam, odvisnost od prodaje televizorjev, fotoaparatov, pametnih telefonov in konzol pa bodo zmanjšali. To predstavlja velik premik za podjetje, ki je zraslo na radijskih tranzistorjih, walkmanu, televizorju in konzoli. Toda proizvodnja strojne opreme je postala preprosto premalo dobičkonosna, saj jo ceneje sestavljajo na Kitajskem. S tem želi Yoshida nadaljevati pot preobrata, ki jo je začel že njegov predhodnik ob ustoličenju leta 2012. Temu verjamejo tudi investitorji, saj je delnica Sonyja od leta 2012 zrasla za petkrat.

Vprašanje je le, kako dobro bo Yoshidi novo usmeritev uspelo realizirati. PlayStation 4 se počasi poslavlja, Sonyjev filmski oddelek pa z nekaterimi uspešnicami ustvari bogastvo, z drugimi pa ogromne izgube. Kmalu pa bomo izvedeli še, ali bodo združili Sony Music Entertainment in Sony Pictures, kar se je v preteklosti že omenjalo, ter kaj bo prinesel PlayStation 5. Medtem pa na primer dobičkonosnost Sonyjevega oddelka za proizvodnjo polprevodniških komponent upada in se je letos znižala že za več kot tretjino.