Koncentracija ogljikovega dioksida dosega nove rekorde

Matej Huš

8. maj 2018 ob 06:39:58

Pred letom dni je koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju prvikrat hipno presegla 410 ppm, kar je najvišja vrednost v zadnjih 800.000 letih. Letos smo ta rekord še okrepili, saj je april 2018 prvi mesec, ko je bila tudi povprečna koncentracija v celem mesecu nad to vrednostjo. To je 30 odstotkov višje kot leta 1958, ko so se začele organizirane meritve s trenutno metodologijo (mineva 60 let) in skoraj polovico več kot leta 1880 med industrijsko revolucijo.

Zadnjega pol stoletja se koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju vztrajno povečuje, kar prikazuje značilna nazobčana krivulja (Keelingova krivulja). Svojo obliko ima zaradi predvidljivih fluktuacij tekom leta, ki so posledica sezonskih vplivov na rast vegetacije. Toda povprečje neutrudno raste. Leta 1880 je bilo pri 280 ppm, danes presega 410 ppm. To pomeni, da koncentracija CO2 raste za približno 2,5 ppm letno. To se sliši malo, a trenutne vrednosti so najvišje v zadnjih 800.000 letih, pojasnjuje Ralph Keeling s Scrippsovega inštituta za oceanografijo. Zaskrbljujoče je tudi, da se hitrost naraščanja koncentracije še povečuje.

Nazadnje so bile vrednosti CO2 tako visoke (okrog 400 ppm) pred tremi milijoni let, ko so bile temperature v zmernih in visokih geografskih širinah za 10-20 °C višje, morska gladina pa 20 metrov više. Toda tedaj je koncentracija ogljikovega dioksida vztraja pri 400 ppm dlje časa, sedaj pa se še povečuje, opozarja Katharine Hayhoe s Tehnične univerze v Teksasu v svojem poročilu. Če potujemo še dlje v preteklosti, najdemo tudi obdobja, ko je bilo v ozračju še več ogljikovega dioksida. V teh obdobjih je bilo še topleje, morje pa še višje. Trenutno je Zemlja v povprečju za 1 °C toplejša kot pred industrializacijo, pravi Keeling. To še ni neobrnljivo, je pa že razlog za zaskrbljenost, dodaja.