Kako so se zaposleni zaletavali v steklena vrata na Applovem sedežu

Matej Huš

6. mar 2018 ob 08:34:54

Ko je Apple gradil svoj nov sedež, ki je s krožno obliko in velikanskimi steklenimi površinami videti resnično futuristično, so strokovnjaki opozarjali Apple, da so steklene stene in vrata tudi nevarni. Stavba je impresivne oblike in sprejme 13.000 zaposlenih, a je - to so že med gradnjo opazili podizvajalci, ki so se kdaj zaleteli v steklena vrata - precej nenavadna tudi od znotraj. Velikanski stekleni paneli, ki segajo od tal do stropa, so za neprevidne, zamišljene ali zgolj nepozorne zaposlene enaka past kot so steklene površine za ptiče. Zaletavajo se vanje.

San Francisco Chronicle
se je odločil preveriti, ali so bili ti strahovi upravičeni. Časnik je pridobil prepise treh klicev na telefonsko številko za nujno pomoč (911), saj so se v prvem mesecu po preselitvi vsaj trije zaposleni zaleteli tako močno, da so potrebovali zdravniško pomoč. Nobena izmed poškodb seveda ni bila smrtno nevarna ali zahtevala hospitalizacije, so bile pa vseeno dovolj resne, da so si prislužile prijavo na telefonski številki 911. Zaposleni so začeli na stene in vrata lepiti samolepilne lističe, da so jih jasneje označili, a so ti lističi kmalu izginili, ker da so kvarili podobo stavbe oziroma dizajn.

Aplov podpredsednik za nepremičnine Dan Whisenhunt je dejal, da med gradnjo niso imeli veliko težav s ptiči, ki bi se zaletavali v steklene površine. Ko pa so stavbo zasedli ljudje, je bilo drugače, je dodal, zato so problem začeli reševati. Na vrata in okna so nalepili ustrezne nalepke in oznake, s čimer je jasno razvidno, da gre za steklene površine. Odtlej poškodb ni bilo. Odveč je dodajati, da požarni predpisi že sedaj zahtevajo, da so stekleni zidovi in vrata jasno označeni.

Medtem Paola Laverde iz Oddelka za odnose s podjetji v zvezni državi Kaliforniji pravi, da podobnih težav z zaletavanjem v steklene površine v drugih stavbah niso imeli. Primer je zanimiv zlasti zato, ker je to prvi dokumentiran primer, ko so se ljudje v dokončani stavbi zaletavali v steklene površine.