Falcon Heavy uspešno poletel

Matej Huš

6. feb 2018 ob 23:41:09

Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi polete ljudi, ki jih bo v prihodnosti Falcon Heavy tudi opravljal. Tokrat je Falcon Heavy v vesolje peljal avtomobil Tesla Roadster. Električni avtomobil, v katerem sedi lutka v SpaceXovih oblačilih, bo okrog Sonca krožil še milijone let. Letel bo v eliptični orbiti, ki bo segala onstran Marsove. SpaceX je znan po tem, da na krstnih poletih v vesolje pošlje precej bizarne predmete. V kapsuli Dragon je bil to sir, sedaj pa je Musk združil smešno s koristnim in izdatno reklamiral še svoje drugo podjetje Tesla.

Izstrelitev je šla po načrtih. Tri minute po izstrelitvi sta dve raketi prve stopnje odpadli in se kontrolirano spustili, nato pa pristali na betonski ploščadi blizu izstrelišča. To je pomemben del SpaceXove tehnologije, saj so zaradi večkratne uporabni prvih stopenj poleti cenejši od konkurence. Tretja raketa bi bila morala pristati na plavajoči ladji, kamor je tudi prispela, a ni čisto jasno, ali tudi nerazbita. Druga stopnja še vedno kroži okrog Zemlje in se bo kasneje odpravila proti Marsu.

Če se prvostopenjske rakete na vračajo, lahko Falcon Heavy pelje več tovora, saj ne potrebuje goriva za kontroliran spust raket. Do Marsa bi lahko peljal 17 ton opreme, v geostacionarno orbito pa kar 27 ton, če od rakete ne ostane nič pametnega. Tipična izstrelitev stane 90 milijonov dolarjev (za Falcon 9 pa 62 milijonov dolarjev), kar se samo sliši veliko, v resnici pa je to nekajkrat ceneje od konkurence. Delta IV Heavy za izstrelitev računa okrog 400 milijonov dolarjev. Medtem pa seveda vsi čakamo, kaj bo ustvarila NASA. Njen SLS naj bi v nižjo orbito odpeljal kar 130 ton materiala, kar naj bi po ocenah stalo več kot milijardo dolarjev.

Boj za Mars pa se nadaljuje. SpaceX napovedim navkljub tja letos ne bo šel. Musk kot realistično ocenjuje leto 2022. Do tedaj bodo izpopolnili sistem za pristanek, ki je na Marsu težak. Atmosfera je ravno dovolj gosta, da lahko v njej zgorimo, a hkrati preredka, da bi omogoča elegantno zaviranje s padali. Človeka na Mars poskušajo peljati SpaceX, Boeing, Blue Origin in seveda NASA.