Vdor v OnePlus odnesel številke kreditnih kartic in povzročil zlorabe

Matej Huš

20. jan 2018 ob 21:56:17

Ta teden so po internetu začele širiti zgodbe kupcev telefona OnePlus, ki so v bančnih izpiskih odkrili sumljive transakcije. Ker jih je bilo več, je sum hitro padel na podjetje OnePlus, kjer so s kreditnimi karticami naročali in plačevali pametne telefone. Podjetje je potrdilo vdor in prizadetim strankam ponudilo vso pomoč pri reševanju težav.

V analizi so ugotovili, da so bili žrtve hekerskega napada, v katerem je bilo prizadetih okrog 40.000 uporabnikov. Hekerski napadi in kraje osebnih podatkov sicer niso nič neobičajnega, se pa zelo redko zgodi, da bi nepridipravi uspeli odnesti številke kreditnih kartic. To pot jim je to uspelo, saj so v spletno stran vstavili zlonamerno skripto, ki je beležila vnose in s tem pridobila številne kreditnih kartic kupcev, ki so jih med novembrom 2017 in januarjem 2018 vtipkali v spletno stran. Kdor je plačal s PayPalom ali s številko kreditne kartice, ki jo je že imel shranjeno v OnePlus in je ni vnovič vpisal, je varen, poudarjajo. Zaradi tega so vse prizadete uporabnike že kontaktirali in jim ponudili pomoč pri vračilu denarja. Dokler ne bo težava povsem raziskana, ne bodo ponujali plačila s kreditnimi karticami, temveč zgolj še prek PayPala. V prihodnosti bodo okrepili varnost, da se to ne bo več ponovilo.

OnePlus je znan kitajski proizvajalec zelo spodobnih telefonov po ugodni ceni, ki se v zadnjih letih čedalje uspešneje prebija tudi na zahodne trge. Njihov OnePlus 5T, ki je izšel novembra, na primer konkurira iPhonu 8 in Pixlu 2, a stane zgolj 500 evrov. Podjetje se trudi skleniti pogodbe s čim več zahodnimi operaterji, večinoma pa kupci telefone naročijo prek interneta.