Napad s kričanjem

Matej Huš

28. dec 2017 ob 15:40:19

Diski so fine naprave, kjer štejejo mikrometri. Ker so podatki nagneteni zelo tesno, diski ob tresljajih plošče zaščitijo in ne zapisujejo podatkov. Ker tresljaje povzroča tudi hrup, se takoj postavi vprašanje, ali lahko z glasnim hrupom vplivamo na njihovo delovanje. Odgovor, da lahko s hrupom izvajamo prave napade DDoS, zato ne preseneča.

Zamisel sicer ni nova. Na YouTubu najdemo devet let star videoposnetek, kako kričanje na diske vpliva na zakasnitve pri zapisovanju podatkov v podatkovnem centru. Argentinski raziskovalci so letos že pokazali, da gre tudi v obratni smeri, torej da je mogoče diske uporabiti kot primitivne mikrofone. Z glasnim hrupom je mogoče diske spraviti v resonanco, kar se je nehote zgodilo v Romuniji lani.

Sedaj pa so raziskovalci s Princetona in Univerze Purdue pokazali, kako lahko diske onesposobimo s hrupom. Hitro so našli optimalne frekvence in štiri Western Digitalove diske ustavili. S konstantnim hrupom lahko v celoti preprečimo normalno obratovanje diskov. Če traja napad dovolj dolgo, se diski ne morejo sami pobrati in je nujen ponovni zagon sistema. Pokazali so, da je mogoče na tak način na primer onesposobiti tudi nadzorne sisteme CCTV, ki niso mogli več zapisovati videa na diske. Podobno enostaven je tudi napad na osebne računalnike.