Doslej izgubljena skoraj četrtina bitcoinov

Matej Huš

27. nov 2017 ob 22:02:09

Medtem ko bitcoin podira rekorde in se spogleduje s psihološko mejo 10.000 dolarjev, je zanimivo vprašanje, koliko tega premoženja je izgubljenega in nedostopnega, ker so ljudje založili gesla, formatirali diske, prodali računalnike ali si kako drugače zaklenili bitcoine. Navsezadnje bitcoin na začetku ni bil vreden skoraj nič, temu primerna pa je bilo tudi skrb zanj. Ocen je bilo že več, ena izmed najbolj empiričnih pa ocenjuje, da je skoraj štiri milijone ali četrtina vseh bitcoinov v obtoku za vedno izgubljenih. To pomeni, da ne moremo do več kot 30 milijard evrov.

Doslej je bilo narudarjenih 16,7 milijona bitcoinov, kar predstavlja 80 odstotkov vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli obstajali. Zgornja meja je 21 milijonov, približujemo pa se ji asimptotično. Pri Chainanalysis (podjetje svetuje tudi organom pregona in zanje opravlja analizo blockchaina) so natančno preučili verigo transakcij (blockchain) bitcoina in ocenili, da je nepovratno izgubljenih 2,8-3,8 milijona bitcoinov ali 17-23 odstotkov trenutno obstoječih kovancev. To ni prva ocena, je pa ena izmed bolje podprtih. Ob tem je treba poudariti, da milijon od teh "izgubljenih" bitcoinov predstavljajo prvotni bitcoini, ki pripadajo Satoshiju Nakamotu in se v zgodovini še niso premaknili. To ni famozni blok 0, ki ga ni mogoče porabiti, temveč prvi bitcoini, ki jih vsi budno spremljajo, saj ima do njih najverjetneje dostop res samo pravi Satoshi Nakamoto, ki ga neuspešno iščejo že vrsto let. Seveda je mogoče, da ti bitcoini niso izgubljeni in da se kdaj premaknejo.

Prav tako kot je bila večina bitcoinov že narudarjena, je bila tudi večina izgubljenih že izgubljena. Dandanes je zavest o dragocenosti te digitalne dobrine zadosti visoka, da so ljudje izjemno pazljivi in si ne privoščijo več, da bi bitcoini umrli na starem disku ali zgoreli. Chainanalysis natančne metodologije ne razkriva, ker je zanje in organe pregona preveč dragocena, pravijo pa, da ocene in statistično analizo nenehno izboljšujejo. Dodajajo, da so razvejitve (fork) eni najdragocenejših dogodkov, saj povzročijo veliko transakcij tudi pri lastnikih, ki sicer bitcoinov ne premikajo.