Lažne aplikacije za Android čedalje večji problem

Matej Huš

6. nov 2017 ob 08:25:01

Lažna aplikacija za Android, ki se je pretvarjala, da gre za uveljavljeno aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp, je uspela pretentati več kot milijon uporabnikov, da so jo namestili. Aplikacija se je imenovala Update WhatsApp Messenger (sedaj so njeno ime že spremenili v Dual Whatsweb Update) in je uporabljala enake ikone in grafični dizajn kakor legitimna aplikacija. Tudi kot založnik je bil zapisan WhatsApp Inc., le da je bil na koncu imena še neopazen znak Unicode, podoben presledku.

To seveda ni prvi primer, da je lažna aplikacija na Google Playu uspela pretentati nekaj uporabnikov, je pa eden redkih tako množičnih. Aplikacija je namreč zbrala kar milijon prenosov, kar je zaskrbljujoče veliko. Kar se tiče funkcionalnosti, je šlo za sorazmerno benigen primer, saj aplikacija ni zahtevala skoraj nobenih privilegijev, temveč je zgolj prikazovala reklame. Podobno se je dogajalo tudi Facebooku, katerih ime so zlikovci izkoristili za lažne aplikacije.

Tokrat so imeli ljudje, ki jih je aplikacija zapeljala, srečo, saj jih ni okužila niti kradla podatkov, temveč je le služila s prikazovanjem oglasov. Kažejo pa ti primeri, da je problem resen. Pametne telefone uporabljajo že skoraj vsi, zato ni realistično pričakovati, da bodo vsi dovolj tehnološko pismeni, da bodo prepoznali tovrstne prevare. Navsezadnje tudi ne pričakujemo, da bodo vsi ljudje znali sami servisirati avtomobile. Tu bi moral več storiti upravljavec spletne trgovine. Seveda pa lahko pripomore tudi vsak posameznik, ki prijavi sumljive aplikacije.