Uspešno zaključeno financiranje razvoja varnega mobilnega telefona

Matej Kovačič

11. okt 2017 ob 14:08:31

Podjetje Purism, ustanovljeno leta 2014 v San Franciscu, je včeraj uspešno končalo kampanjo množičnega zbiranja sredstev za razvoj varnega mobilnega telefona. 13 dni pred rokom so uspeli zbrati 1,5 milijona USD, s tem denarjem pa bodo razvili mobilni telefon Librem 5. Gre za telefon, ki bo že na nivoju strojne opreme zasnovan z mislijo na varnost. Tako bo vseboval stikala za fizični izklop varnostno problematičnih perifernih naprav kot so mikrofon, kamera in Wifi/Bluetooth, poleg tega pa bo glavni procesor prav tako ločen od radijskega procesorja (tim. baseband). Seveda bo fizičnim stikalom (tim. kill switch) mogoče izključiti tudi radijski procesor, razmišljajo pa tudi o stikalu za izklop GPS-a. Telefon s 5-inčnim zaslonom bo deloval v 2G, 3G, 4G, GSM, UMTS in LTE mobilnih omrežjih, poganjal pa ga bo i.MX 6 ali i.MX 8 procesor. Naprava naj bi imela dve kameri, 3GB RAM-a, 32GB eMMC notranjega pomnilnika in režo za mikro SD kartico. V prodajo naj bi prišel v začetku leta 2019. Predvidena cena naprave bo 600 USD.

Na telefonu pa ne boste našli Androida ali katere izmed njegovih različic, pač pa bo na njem tekel PureOS. Gre za posebno distribucijo Linuxa, ki temelji na Debianu, nad njim pa bo tekel grafični strežnik Wayland. Seveda bo na telefonu mogoče poganjati tudi druge Linux distribucije (mogoče bomo pa končno dočakali Ubuntu Phone). Potihem se razmišlja tudi o poganjanju Android aplikacij v izolaciji na PureOS, za kar pa bi potrebovali 10 milijonov USD zagonskih sredstev.

Vsa programska oprema, razen gonilnikov za WiFi in Bluetooth, bo odprtokodna. Razmišlja se sicer tudi o razvoju odprtokodne strojne programske opreme za WiFi in Bluetooth, a za dosego tega cilja bi potrebovali 6 milijonov USD. Seveda bo poskrbljeno tudi za šifriranje. Privzeto bo šifriran notranji pomnilnik naprave kot tudi vse komunikacije (kadar bo to mogoče). Librem 5 namerava v osnovi podpreti tudi platformo Matrix. Gre za omrežje oz. platformo, ki omogoča varno in decentralizirano komunikacijo, kar pomeni, da bo telefon Librem 5 mogoče uporabljati tudi brez potrebe po mobilnih operaterjih. Podprti so glasovni in video klici, tekstovna sporočila ter skupinska komunikacija.

Podjetje Purism je v preteklosti že uspešno zbralo zagonska sredstva za razvoj in izdelavo varnega računalnika. Trenutno so na voljo trije modeli prenosnikov s popolnoma odprtokodno strojno programsko in ostalo programsko opremo (namesto zaprtokodnega BIOS-a uporabljajo Coreboot), s cenami med 1200 in 1600 USD, kar je dosegljivo tudi običajnim smrtnikom.