Intel predstavil nove Xeone

Matej Huš

12. jul 2017 ob 09:24:52

Intel je predstavil nove procesorje Xeon SP (scalable processor), ki smo jih skupaj s poimenovanjem po žlahtnih kovinah napovedali že pred dvema mesecema. Novih modelov je več kot 50, zato jih nima smisla naštevati in primerjati vsepovprek. Podrobne sezname so pripravili na Anandtechu, mi pa si poglejmo le ključne poudarke.

Za razliko od AMD-ja se je Intel odločil za popolno segmentacijo strežniškega trga. Procesorji prihajajo v barvnih oznakah platinast, zlat, srebrn in bronast ter imajo do 28 jeder. Ta so nameščena v dvodimenzionalni mreži in ne več v krožni orientaciji, saj so s tem zmanjšali število vozlišč, ki jih morajo podatki prepotovati, da dosežejo poljubno jedro. Naslednji dodatek je skupina ukazov AVX512, ki prinašajo vektorsko aritmetiko z natančnostjo 16 mest s plavajočo vejico (doslej osem) in podvojeno število registrov. Tehnologija Key Protection Technology pa skrbi za varnost, saj procesor izvaja operacije (de)šifriranja, ne da bi ključe shranil v glavni pomnilnik, zato so v teoriji teže dostopni zlonamernim aplikacijam.

Kar se tiče specifikacij posameznih modelov, pa vlada prava zmeda. Najzmogljivejši predstavnik Xeon 8180M zmore nasloviti do 1,5 TB pomnilnika, podpira 48 vodil PCIe 3, ima 28 jeder, teče s hitrostjo 2,5 GHz in 3,8 GHZ v načinu Turbo, ima 38,5 MB tretjenivojskega predpomnilnika in ustvari 205 W toplote. Stane pa - 13.011 dolarjev. Na drugi strani spektra najdemo Xeon 3104, ki ima šest jeder, 1,7 GHz (Turbo 3,0 GHz), 8,25 MB L3 in ga dobimo že za 213 dolarjev. Vmes pa je cela barvna paleta.