Norveška bo prepovedala ogrevanje s kurilnim oljem

Matej Huš

5. jul 2017 ob 08:44:15

Medtem ko je boj proti premogu v polnem zagonu v številnih državah, saj njegova uporaba ni problematična le z vidika izpustov ogljikovega dioksida, temveč tudi ali predvsem trdnih delcev, sta nafta in kurilno olje za zdaj še bistveno manj pod drobnogledom. Nekatera mesta se sicer spogledujejo s prepovedjo vožnje dizelskih avtomobilov v mestih, sedaj pa je Norveška napovedala, da bo do leta 2020 prepovedala uporabo kurilnega olja za ogrevanje. Norveška je per capita največja proizvajalka nafte in zemeljskega plina izven Bližnjega vzhoda.

Norveški okoljski minister Vidar Helgesenlaid je dejal, da bodo morali ljudje, ki se grejejo s kurilnim oljem, do leta 2020 poiskati alternative. Ukrep bo veljal tako za nove stavbe kakor tudi stare, tako za domove kakor poslovne stavbe. Norveška priporoča uporabo toplotnih črpalk, ogrevanja na elektriko iz hidroelektrarn ali z lesnimi sekanci. S tem ukrepom želijo zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 340.000 ton ali 0,6 odstotka.

Okoljevarstvene organizacije ukrep načeloma pozdravljajo, a dodajajo, da je nekoliko paradoksalen. Norveška je že sedaj ena izmed vodilnih držav v boju zoper podnebne spremembe in zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida, hkrati pa ena največjih izvoznic nafte in zemeljskega plina, ki predstavljata kar polovico izvoza te države. Norveška je že lani napovedala, da želi do leta 2025 izkoreniniti avtomobile z motorji z notranjim izgorevanjem.