Microsoftova umetna inteligenca blesti v Ms. Pac-Manu

Matej Huš

15. jun 2017 ob 22:24:11

Microsoftova umetna inteligenca je ne le premagala ljudi v igri Ms. Pac-Man, temveč tudi dosegla vse možne točke. Ms. Pac-Man je igra, ki je bila v 80. letih prejšnjega stoletja ena izmed najpopularnejših arkadnih videoiger. V primerjavi z originalnim Pac Manom je bila nova verzija precej težavnejša in namenoma napisana tako, da je nepredvidljiva.

Igranje videoiger je že dlje časa eno izmed standardnih meril pameti umetne inteligence, zato je tudi Googlov DeepMind leta 2015 ponosno objavil, da je njihova umetna inteligenca dokončala 49 iger za Atari, ne da bi imela pri tem kakšno pomoč ali navodila. Ms. Pac-Man je ves čas ostajal eden izmed najtrših orehov. O težavnosti igre priča dejstvo, da je najboljši človek dosegel 266.330 točk.

Zato je Microsoftov dosežek še toliko osupljivejši. V resnici gre sicer za dosežek podjetja Maluuba, ki ga je Microsoft v začetku leta prevzel. Za zmago so uporabi 150 paralelnih agentov, ki so razdelili vloge pri premagovanju iger. Nekateri so na primer študirali izogibanje duhovom, drugi so nabirali določene dobrote itd. Vsak agent se je skušal obnašati kar najbolj egoistični, vrhovni agent, ki je skrbel za ravnotežje, pa je potem krmaril med njimi. Uporabili so metodo, ki so jo poimenovali Hybrid Reward Architecture, ker jo sestavljata dve popularni metodi pri strojnem učenju (reinforcement learning in divide-and-conquer). Rezultat je bil osupljiv oziroma - popoln.