Yahooja ni več, naj živi Verizon

Matej Huš

14. jun 2017 ob 15:01:06

Napočil je dan, ko je Verizon tudi uradno pohrustal Yahoo, o čemer smo pisali že večkrat. Včeraj je Verizon uradno kupil Yahoojevo osnovno dejavnost (del v Alibabi in patenti ostajajo ločeni), torej iskanje in oglaševanje, za kar je odštel 4,48 milijarde dolarjev. Hkrati je odstopila dosedanja Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer, ki je ob tej priložnosti že zadnjič nagovorila vse zaposlene. Številni med njimi so bili nagovorjeni zadnjič, saj je Verizon napovedal precejšnja odpuščanja takoj po prevzemu.

Yahoo bodo skupaj z AOL-om, ki ga je Verizon prevzel leta 2015, preoblikovali v enoto Oath. Vodil jo bo nekdanji AOL-ov izvršni direktor Tim Armstrong, v njej pa bo več kot 50 različnih znamk s področja medijev in tehnologije, tudi Yahoo, ki seveda ostaja samostojna blagovna znamka. Pod Oathom bodo na primer še TechCrunch, Engadget, Tumblr itd.

Mayerjeva je v svojem nagovoru izpostavila dosežke svojega petletnega vodenja podjetja, med katerimi je omenjala zlasti več kot milijardo uporabnikov na mesečni bazi, izboljšanje Yahoo Maila, potrojitev tržne kapitalizacije in odkupe delnic in še druge dosežke. Za svoje delo je prejela 23 milijonov dolarjev odpravnine. Številnih težav, s katerimi se je Yahoo spopadal in se še vedno spopada, v tem pismu seveda ni omenila. Zaposlene je nagovoril tudi Tim Armstrong, ki pa razen nekaj splošnih fraz o strankah, ki da so na prvem mestu, kaj dosti novega ni povedal. S tem se nadaljuje konsolidacija trga internetnega oglaševanja, ki ga v glavnem obvladujejo Facebook, Google in Verizon.