Macron trdi: hekerji so ukradli mojo elektronsko pošto. So bili Rusi?

Iztok Hočevar

6. maj 2017 ob 12:11:22


Najverjetnejši zmagovalec nedeljskih francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron je Evropo in svet včeraj šokiral z izjavo, da so neznani hekerji vdrli v sistem njegovega štaba in stranke ter med drugim ukradli tudi vso njegovo elektronsko pošto. Prvi signal, da je bil predsedniški kandidat tarča kibernetskega napada se je pojavil včeraj popoldne, ko se je na spletu znašel 9 GB velik paket elektronskih sporočil članov štaba in stranke Macrona. Na novico se je danes že odzval pristojni francoski nadzorni organ in napovedal preiskavo.

Ponovitev ameriškega scenarija?

Medtem pa so člani štaba Macrona že pričeli iskati krivca. »Glede na to, da se stvari dogajajo v zadnjih urah volilne kampanje, gre očitno za poizkus destabilizacije demokratične procesa. Gre torej za nekaj podobnega, kar se je dogajalo med lanskimi ameriški volitvami,« so zapisali v štabu Macrona. Ugotovili pa so tudi, da so bila objavljena elektronska sporočila ukradena že pred tedni.

Pred kratkim je sicer podjetje za digitalno varnost zabeležilo poizkuse kibernetskega napada na informacijski sistem Macronove stranke s strani hekerske skupine, ki naj bi bila povezana s Kremljem. Hekerska skupina je Francoze napadala z ribarjenjem prek elektronske pošte, torej z enakim načinom, kot so zaenkrat neznani hekerji lani ukradli gomilo elektronskih sporočil Demokratski stranki. Američani še danes trdijo, da so bili Rusi.

Kdorkoli je že vdrl v pošto najverjetnejšega prihodnjega francoskega predsednika, očitno ni našel nič obremenilnega. Zato najverjetneje (tokrat?) hekerji ne bodo aktivno posegli v končni rezultat volitev.