Zaradi swattinga v zapor: ko razprtije med gejmerji rešuje policija s plastičnimi naboji

Iztok Hočevar

12. apr 2017 ob 13:34:08

21-letni Britanec Robert McDaid je prvi človek v Združenem kraljestvu, ki je zaradi posledic swattinga pristal v zaporu. Swatting oziroma lažni klici z namenom škodovanja drugi osebi, niso nič novega. Vendar na drugi strani Kanala v zadnjih letih beležijo ogromno rast telefonskih klicev organom pregona, prek katerih neznani klicatelji prijavijo lažno kaznivo dejanje. In večino teh lažnih klicev opravijo gejmerji, ki prijavljajo druge gejmerje.

Kdo je terorist

Tudi McDaid je gejmer. In v navzkrižju z zakonom se je znašel, ko je klical v ZDA na linijo za prijavo terorističnih groženj. Ter prijavil drugega gejmerja 20-letnega Američana Tryana Dobbsa kot potencialnega terorista. Ameriškim organom pregona je dejal, da je Dobbs oborožen tako s pištolo kot s eksplozivom. Ter da ima tri talce. Ki jih bo izpustil na svobodo, potem ko bo prejel odkupnino v višini 15 tisoč dolarjev.
Ameriški možje v modrem so prijavo vzeli resno in takoj na dom Dobbsa poslali posebno taktično ekipo Swat. Ta je vdrla v hišo osumljenca, ki je bil med akcijo tudi dvakrat ustreljen – v glavo in v prsni koš – vendar je policija uporabila plastične metke. In Dobbs je dogodek preživel.

Zgodba se je sicer odvila leta 2015 in je šele sedaj dobila tudi sodni epilog. Mnogi so ob naznanitvi sodbe sicer poudarili, da je krivda za nesrečni dogodek primarno na strani McDaida, vendar bi tudi policija lahko odreagirala drugače in preverila navedbe, preden je izvedla desant.