Hekerji v Dallasu sprožili vse sirene

Matej Huš

9. apr 2017 ob 17:28:19

V Dallasu v Texasu so hekerji vdrli v sistem za obveščanje in sprožili vseh 156 siren, ki se uporabljajo za opozarjanje pred izrednimi dogodki, kot so tornadi. Sirene so začele zavijati v petek ob 23.42 uri po lokalnem času in se vsaj desetkrat sprožile, dokler niso inženirji poldrugo uro pozneje ročno odklopili sistema. Ugotavljajo, da je sirene sprožil napadalec, ki je vdrl v računalniški sistem za njihovo krmiljenje, kar se je v Dallasu zgodilo prvič.

Kako se je vdor zgodil, v Dallasu še ugotavljajo. Imajo pa takšni vdori čisto resne posledice, saj so od 23.30 do 3.00 ure zjutraj zabeležili 4400 klicev na številko za nujno pomoč (911), medtem ko jih običajno v celi noči prejmejo manj kot pol toliko. Najdaljši čas čakanja je narasel na več kot šest minut, medtem ko je cilj na 90 odstotkov klicev odgovoriti v 10 sekundah. Druga vidna posledica je bil sistem siren, ki so ga ob napadu ročno izključili, saj sirene drugače ne bi utihnile. Ponovno so ga vzpostavili šele pozno popoldne naslednji dan, v vmesnem času pa je bil Dallas brez delujočega sistema opozarjanja na vremenske ujme.

Strokovnjaki opozarjajo, da se število napadov na kritično infrastrukturo povečuje. Leta 2012 jih je bilo v ZDA manj kot 200, leta 2015 pa že dobrih tristo.