Kanadsko mestece bo javni transport nadomestilo z Uberjem

Iztok Hočevar

6. apr 2017 ob 10:00:20

Kanadsko mestece Innisfil, ki šteje malo manj kot 40 tisoč prebivalcev, se je odločilo rešiti problem javnega transporta na inovativen način. Povezali so se namreč z Uberjem. Lokalni politiki so izračunali, da bi jih vzpostavitev le ene avtobusne linije stala približno 300 tisoč dolarjev na leto. Vendar avtobusna storitev v takem finančnem obsegu ne bi rešila vseh transportnih problemov mesteca in okolice in posledično bi bila za del prebivalcev neuporabna. Javni transport pa bi financirali vsi davkoplačevalci v mestu. Zato so se Kanadčani raje dogovorili z Uberjem za delno financiranje voženj za prebivalce. Mesto bo tako v letošnjem letu namenilo 100 tisoč dolarjev za subvencije, naslednje leto pa še 25 tisoč dolarjev več.

Del dogovora z Uberjem prinaša tudi fiksne cene za vožnjo med različnimi lokacijami, tako da na prebivalce ne bodo negativno vplivale spremembe cen vožnje. Spomnimo, Uber cene vožnje prilagaja glede na povpraševanje.

Seveda so se takoj po najavi ideje pojavile kritike. Vsi Kanadčani pač nimajo pametnega telefona, kako bodo torej naročali prevoze? Rešitev so politiki našli v postavitvi javnih iPadov po mestu, prek katerih lahko vsak naroči prevoz. Edini problem, ki ga še niso uspeli rešiti, je kaj naj stori prebivalec, ki nima kreditne kartice. In posledično ne more plačati vožnje prek Uberjevega sistema.

Javni-Uber-prevoz bo zaživel 1. maja letos in mnoga manjša mesta že željno čakajo prve rezultate.