Prišel je Visual Studio 2017

Matej Huš

7. mar 2017 ob 21:32:08

Dvajset po izidu prve verzije Microsoftovega okolja za programiranje Visual Studio (ki je tedaj združevalo C++, Basic in javanski J++) in enajst verzij pozneje je izšel Visual Studio 2017. Danes so v kompletu C++, .NET, C# in F#. Zadnja večja verzija je izšla pred poldrugim letom, zato smo od verzije z interno oznako 15 (Microsoft šteje tudi samostojne predhodnike Visual Studia) pričakovali veliko. Izšla je verzija za Windows (7 SP1 ali novejši), medtem ko je za Mace še vedno v predogledni verziji Preview 4. Cene ostajajo enake kot za verzijo 2015.

Visual Studio je od predhodnika hitrejši, saj se tako namesti v krajšem času kakor tudi urneje odpre. Končno tudi ni treba več odpirati projektov, saj lahko posamezno mapo obravnava kot projekt, kar omogoča hitro in enostavno popravljanje kode, ki je nastala kod drugod. Tudi sicer je urejanje in popravljanje kode z novim filtriranjem IntelliSense in ostalimi orodji za pomikanje oziroma navigacijo lažje. Predelan Go to All je postal univerzalno iskanje po kodi.

Podprti jeziki so seveda posodobljeni in podpirajo vse novosti zadnjih let, npr. refactoring commands v C#. Funkcija live unit test sproti prikazuje, katere vrstice kode se preverjajo in ali je prestala preizkuse. Run to click omogoča izvajanje kode do izbrane vrstice in premor, ne da bi ročno vstavljali prekinitve. V C++ je izboljšana podpora za skripta CMake, dodana je podpora C++ za Linux. Razvijalci aplikacij bodo veseli novosti v Xamarinu, kjer omenimo predoglednik za Xamarin Forms in izboljšan IntelliSense za Xamarin Forms XAML. Delali so tudi na storitvah v oblaku; Connected Services omogočajo lažje povezovanje z aplikacijami za Azure. Podprt je tudi .NET Core. Izboljšana je integracija z Gitom ter še precej drugega.