Kako je Dejan Ornig po naročilu policije hekal Slovence

N/A

6. mar 2017 ob 14:05:16

"Vrh slovenske policije je vedel za moje početje." To trdi najbolj znan slovenski heker in nekdanji tajni sodelavec policije Dejan Ornig. V intervjuju za Nova24TV je Ornig tudi razkril, kako je potekalo sodelovanje s policijo, ter da je po razkritju nepravilnosti bil deležen tudi groženj. V oddaji so tudi predstavili težave, ki jih ima Komisija za nadzor na obveščevalno-varnostnimi službami pri pridobivanju dokumentov, s katerimi bi lahko ugotovili odgovornost za takšno početje znotraj policije.

Ornig je v javnosti postal znan kot heker, ki je odkril varnostne ranljivosti v komunikacijskem sistemu TETRA, kasneje pa je še razkril, da je kot tajni policijski sodelavec vdiral v komunikacijsko zasebnost za policijo zanimivih posameznikov.

Prispevek je vsekakor vreden ogleda, saj po eni strani razkriva nekatere neprijetne stvari o slovenski policiji, s katerimi bi javnost vsekakor morala biti seznanjena. Po drugi strani pa tudi kaže, kaj se lahko zgodi posameznikom, ki si upajo na nepravilnosti javno opozoriti.

Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi.