Goljufico izdala Garminova ura

Matej Huš

23. feb 2017 ob 19:16:29

Znana newyorška blogerka o prehrani Jane Seo je v nedeljo pretekla polmaraton v Fort Lauderdalu v osupljivem času 1:21:46 in osvojila drugo mesto. Zgodba je zanimiva zato, ker Jane Seo ni pretekla celotne polmaratonske razdalje, razkrinkali pa so jo na podlagi podatkov z Garminove pametne ure, ki jo je imela na roki, in jih je objavila na spletu.

Že iz vmesnega časa je bilo jasno, da je nekaj hudo sumljivo, saj je prvih 10 kilometrov pretekla v 44:22, torej je znašal njen tempo 4:26 na kilometer, v drugi polovici polmaratona pa 3:22 na kilometer. Takšna razlika, zlasti če je drugi del hitrejši od prvega, ni običajna. A Jane Seo je ob prihodu v cilju zagovarjala na svoj čas in tudi dobila pokal za drugo mesto. In pri tem bi ostalo, če se je ne bi lotil avtor bloga Marathon Investigation.

Jane Seo je imela na roki uro Garmin 235, v fotografijah na cilju pa se njena prva stran lepo blešči naokoli. Zato je preiskovalec lepo naročil fotografije visoke ločljivosti in na njih videl, da na uri piše 11,65 milje - 18,75 kilometra. Ure z GPS vedno pokažejo rahlo večjo razdaljo, ker nikoli ne tečemo po idealni liniji, torej je tekmovalka zagotovo precej skrajšala progo.

Zanimivo je, da je na dan maraton, torej v nedeljo popoldne, na spletni strani sama objavila posnetek teka z Garminove ure, ki naj bi dokazoval njen čas in celotno pretečeno razdaljo. Na prvi pogled je bilo vse v najlepšem redu. Toda podroben pregled je pokazal, da je njen srčni utrip precej nižji kot v ostalih njenih tekih, kadenca pa je bila bolj podobna kolesarski kakor tekaški. Skratka - Jane Seo je očitno na maratonu prešpricala poltretji kilometer, potem pa se popoldne odpeljala po celi progi. In če bi se to zgodilo pred desetimi leti, bi se brez težav izmazala. Kasneje je Jane Seo priznala prevaro in se opravičila.