AMD stavi tudi na uporabnike Windows 7

Matej Huš

3. feb 2017 ob 21:44:11

Intel je lani dvignil precej prahu z najavo, da bo za najnovejše procesorje treba imeti najnovejši operacijski sistem. AMD, ki vztrajno lovi priključek, je tudi tu videl nišo, zato je ta teden napovedal, da bodo njegovi novi procesorji Ryzen normalni tekli tudi pod Windows 7.

Spomnimo, da je Microsoft pri družini procesorjev Skylake nekoliko popustil in jih bo na Windows 7 podpiral do leta 2020, na Windows 8.1 pa celo do leta 2023. Toda pri Kaby Lake in novejših te možnosti ne bo in bo za delovanje potrebna sveža verzija Windows 10.

Čisto tako hudo, kot svari Intel, ne bo. Čeprav Intel gonilnikov za grafični del čipa Kaby Lake in Apollo Lake za Winodws 7 ne bo ponujal, so nekateri proizvajalci matičnih plošč vseeno pripravili svoje gonilnike, ki delujejo na pol. Podpirajo HD-630-GPU, kjer lepo teče 3DMark 11, DirectX 11 in OpenGL 4.4. Toda na primer Chrome ne zmore uporabljati dekoderja VP9, ogled videoposnetkov v 4K sicer deluje normalno, videoposnetkov HEVC z 10-bitnimi barvami pa ne moremo predvajati. Ker sta VP9 in 10-bitni HEVC med glavnimi prednostmi Kaby Laka, prav veliko razlogov za poganjanja pod Windows 7 ni.

In tu vstopi AMD z Ryzenom. Uradno so potrdili, da bodo izdali gonilnike za Windows 7. Zapriseženi igralci iger bodo vseeno verjetno posegli po Windows 10, ker podpore DirectX 12 večnitenju in grafičnim karticam Pascal ali Polaris v Windows 7 iz objektivnih razlogov ne bo. Toda za vse ostale bo Windows 7 povsem zadostoval in to ravno v času, ko od AMD-ja po več letih pričakujemo res konkurenčne procesorje.