Internetni napad na hotel zaklenil vse sobe

Matej Huš

29. jan 2017 ob 10:58:55

O povsem filmskem internetnem napadu na hotel poročajo iz Avstrije, kjer je luksuzni hotel blizu smučišča Turracher Höhe priznal, da so bili žrtve treh uspešnih internetnih napadov. V zadnjem napadu so napadalci zahtevali plačilo 1500 dolarjev odkupnine v bitcoinih, kar je hotel tudi storil. Druge možnosti pri polni zasedenosti niti niso imeli, saj so napadalci povsem onesposobili računalniške sisteme v hotelu, med drugim so zaklenili vrata v sobe, ki jih odpirajo elektronske kartice, tako da gostje niso mogli niti noter niti ven. V takem primeru ne pomagata niti policija niti zavarovalnice, so pojasnili v hotelu, zato so odkupnino pač plačali.

Zaskrbljujoče je, da je bil to že tretji internetni napad na isti hotel v zadnjem času. Poleti so jih hekerji prav tako napadali, a so tedaj povzročili nekoliko manj nevšečnosti. Vseeno so tudi tedaj stroški šli v tisoče evrov, a očitno v hotelu niso prepoznali stranskih vrat, ki so si jih pustili za nadaljnje napade. Šele po tretjem napadu, ki se je zgodilo ob začetku zimske sezone, so za sistem bolje poskrbeli. Zamenjali so računalnike, nekatere kritične podsisteme pa so umaknili z interneta. To se je izkazalo kot zelo dobra ideja, saj so pred kratkim napadalci poizkusili še četrtič, a so bili neuspešni.

V hotelu so dejali, da so se javno izpostavili zato, ker želijo opozoriti na problematiko internetnih napadov. Poudarjajo, da so bili tarče tudi drugi hoteli. In kaj bodo še storili? V naslednji prenovi sob bodo namesto modernih kartic za vstop v sobe ponovno uvedli - fizične ključe.

Dodatek: Kot kaže, je bil napad vseeno nekoliko manj filmski, kot so mediji sprva poročali. Prizadeta niso bila vrata in ključavnice, temveč zgolj sistem za programiranje novih kartic.