Google RAISR: povečevanje ločljivosti fotografij nove generacije

Matej Huš

27. nov 2016 ob 12:05:07

Eno izmed najbolj znanih in očitnih pretiravanj v televizijskih serijah je povečevanje ločljivosti posnetkov varnostnih kamer, ko naposled detektivi v odblesku od avtomobilske karoserije zagledajo podobo osumljenca. Resničnost je precej bolj klavrna, saj je ločljivost številnih fotografij in videoposnetkov slaba, metode za njeno izboljšavo pa vse prej kot navdušujoče. Ločljivost že povečajo, a rezultat je običajno dobesedno meglen. Sliši se kot idealen poligon za strojno učenje, kjer je Google med najboljšimi na svetu. Sloves so vnovič upravičili.

Google je že minuli teden predstavil metodo za povečevanje ločljivosti fotografij, ki so jo poimenovali RAISR (Rapid and Accurate Image Super-Resolution). Svoje sisteme za strojno učenje so trenirali na dveh kompletih podatkov - enkrat s fotografijami visoke ločljivosti in istimi fotografijami nizke ločljivosti (metodi se pravi neposredna), drugič pa s fotografijami visoke ločljivosti in istimi fotografijami nizke ločljivosti, ki so jih izboljšali s klasičnimi metodami (posredna metoda). Druga metoda se je izkazala kot učinkovitejša. Uporabili so 10.000 fotografij in dosegli osupljive rezultate.

RAISR deluje tako, da fotografijo nizke ločljivosti najprej podvrže enostavnim metodam za dvig ločljivosti, potem se na podlagi dobljenega odloči, kateri naučeni filter iz strojnega učenja bi uporabil, ter izvede izboljšanje ostrine z njim. Končni rezultati so boljši od doslej dosegljivih metod, predvsem pa so računsko cenejši. To je pomembno, ker si želimo fotografije nizke ločljivosti ogledovati na visokoločljivostnih zaslonih v realnem času. Poleg tega je RAISR sposoben odstraniti tudi nekatere artefakte, kot je Moiréjev vzorec , ki ga klasične metode ne morejo.