Ne zamudite velike polne lune

Matej Huš

13. nov 2016 ob 12:29:07

Danes in jutri ponoči bomo lahko opazovali največjo polno luno v zadnjih desetletjih, zaradi česar bo splačalo uzreti v nebo. Polna luna bo nastopila v ponedeljek ob 14.52 uri, ko bo pri nas pod obzorjem. Videli jo bomo lahko v noči na ponedeljek (16.16-6.23) ali torek (16.57-7.40). Efekt bo najbolje viden tik po Luninem vzhodu ali pred zahodom.

Razdalja med Luno in Zemljo se zaradi eliptične krožnice spreminja od 357.000 do 406.000 kilometrov. Kadar polna luna nastopi, ko je Luna v perigeju (najbližje Zemlji), jo imenujemo superluna. Tedaj je videti 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša kakor v apogeju (najdlje od Zemlje). Luna je optično videti največja, ko je tik nad obzorjem, zato je za opazovanje to najprimernejši čas. Še posebej pomaga, če jo gledamo skozi drevesa, stavbe oziroma druge objekte, ob katerih se zdi še večja. Če boste Luno opazovali ob polnoči visoko na nebu, ne boste videli nič bistveno drugačnega od ostalih zimskih polnih lun. Zimski čas je posebej prikladen za opazovanje vseh polnih lun. Pozimi je sonce nizko na nebu in nad obzorjem zgolj kratek čas. Ker je polna luna na nasprotni strani, gledano na Zemljo, so zimske polne lune najvišje na nebu in najdlje nad obzorjem - podobno kot poletno sonce.

Nazadnje je bila polna luna tako velika leta 1948, naslednjič pa se bo to zgodilo leta 2034. Ob tem poudarimo, da superlune niso redke. Se pa sorazmerno redko zgodi, da poravnava Sonca, Zemlje in Lune (polna luna) nastopi istočasno, ko je Luna v perigeju. Na natančno oddaljenost Lune od Zemlje (oziroma ekscentričnost Lunine orbite) poleg Zemlje in Sonca vplivajo tudi druga telesa, zlasti Jupiter, Mars in Venera, zato vzorec ponavljanja superlun ni trivialen.