Britanska Tesco Bank zaradi hekerskega vdora komitentom zamrznila račune

Matej Huš

7. nov 2016 ob 17:42:02

Britanska banka Tesco je bila žrtev večjega hekerskega napada, zaradi katerega je vsem svojim komitentom delno zamrznila navadne tekoče račune (current acounts). Na njih so onemogočili izvajanje plačil, še vedno pa je možno kartično poslovanje in poravnavanje direktnih bremenitev.

Hekerji so udarili med vikendom, v soboto pa so se prvi komitenti in banka zavedli, da je nekaj narobe. Prizadetih je 40.000 računov, s približno polovice pa so zmanjkale različne vsote denarja. Zaradi tega je Tesco preventivno onemogočil izvajanje transakcij na 136.000 tekočih računih enakega tipa, kot so bili prizadeti. Tesco ima sicer 7 milijonov komitentov. Seveda so obljubili, da bodo v 24 urah komitentom vrnili izgubljena sredstva.

S tem pa se težji del šele začenja. V sodelovanju z National Crime Agency in Financial Conduct Authority so začeli preiskovati vdor. Za zdaj še ni nobenih informacij, ali je šlo za napad na Tescovo infrastrukturo ali pa so hekerji izkoristili neprevidnost uporabnikov in jim vdrli v osebne računalnike za e-bančništvo. To seveda ni niti prvi niti največji vdor v banke, je pa eden redkih, ki je prizadel široko množico ljudi. Spomnimo, da so na primer v napadu na bangladeško centralno banko odtujili več kot 80 milijonov dolarjev, pogosti pa so tudi napadi na trgovce.