Amazon začel prodajati obnovljene izdelke

Matej Huš

31. okt 2016 ob 09:31:03

Amazon je začel prodajati obnovljeno strojno opremo, ki je namenjena tistim, ki se čisto nove ne morejo (ali želijo) privoščiti. V ta namen so pripravili program Certified Refurbished, ki je že stekel v ZDA in Nemčiji, širili pa ga bodo v druge države. Na voljo bodo pametni telefoni, prenosni računalniki, tablični računalniki, bralniki e-knjig in podobno, naprave pa bodo do tretjino cenejše od novih.

Amazon zagotavlja, da bodo vsi rabljeni izdelki temeljito preverjeni, z zamenjanimi defektnimi deli, očiščeni in opremljeni z enoletno garancijo; prav slednje je najpomembnejši faktor. Za zdaj bodo rabljene izdelke velikih znamk (Apple, Dell, HP, Lenovo, Microsoft, Samsung) smeli ponujati zgolj uradni prodajalci, s čimer želi Amazon držati standarde kakovosti.

Prodaja rabljenih obnovljenih izdelkov je velik posel, zato je presenetljivo, da se ga je Amazon lotil šele sedaj. Prenosni računalniki se pogosto prodajajo po dveh do treh letih, ko velikim odjemalcem potečejo lizingi in se oprema zamenja, prodajalci rabljene opreme pa potem te odkupijo. Tako ni rečeno, da so obnovljeni rabljeni izdelki sploh bili pokvarjeni in popravljeno - lahko so zgolj osveženi in ponovno prodani.

Omenimo, da Amazon že dlje časa prodaja rabljene izdelke in izdelke s poškodovano embalažo ali površinskimi estetskimi pomanjkljivostmi v programu Warehouse Deals. Tu stanje izdelka opišejo kot "kot nov, zelo dobro, dobro ali sprejemljivo" in ne dobimo garancije, a so popusti po drugi strani večji. To je drug trg kakor certificirana obnovljena strojna oprema.