Defektne baterije Samsungove, Apple zavohal priložnost

Matej Huš

6. sep 2016 ob 07:50:46

Kot smo pisali, je Samsung resnično ustavil prodajo Galaxy Note 7 in vpoklical vse prodane primerke, ker je zaradi defektnih baterij prevelika možnost, da se vnamejo. Pri podobnih fiaskih proizvajalci včasih skušajo krivdo prevaliti na podizvajalce, a v tem primeru to ni slučaj. Kot poroča Korea Herald, je defektne baterije izdelovalo podjetje SDI, ki sodi v Samsungov koncern. SDI je doslej proizvajal 70 odstotkov baterij za nov Galaxy Note 7, medtem ko je 30 odstotkov enot dobilo baterije iz kitajskega podjetja ATL. Odslej bo ATL dobavljal vse baterije za Galaxy Note 7. Žal lastniki telefonov ne morejo ugotoviti, katero baterijo imajo v napravi, zato velja slediti Samsungovim korakom in telefon pač prijaviti v zamenjavo.

Doslej so našteli že 35 primerov samovžiga prizadetih telefonov zaradi defektne baterije. To se zgodi, ko se baterija pregreje, kar se pri normalni rabi zgodi pri polnjenju, seveda pa jo lahko pregrejete tudi namenoma, a to je drug problem. Samsung ocenjuje, da je prizadetih 0,002 odstotka telefonov, kar pa se ob prodanih 2,5 milijona kar nabere. Baterije so pač izjemno občutljiv del elektronike, ki ima na majhnem prostoru shranjeno ogromno energije, zato gre hitro kaj narobe. Že predrtje povsem brezhibne baterije ima tragične posledice, zlasti zabaven pa je vnos baterij na letala, ki ob nepravilni embalaži sploh ne pridejo na cilj. Z baterijami ni šale.

Apple naj bi po neuradnih podatkih že povečal naročila za proizvodnjo svojih iPhone 7 in iPhone 7 Plus za vsaj 10 odstotkov, ker pričakujejo odliv razočaranih kupcev od Samsunga k Applu.

Vpoklici seveda niso nič novega niti nič tragičnega, saj so se zgodili že skorajda vsem velikim proizvajalcem. Samsung je leta 2009 izvedel enega največjih, ko so vpoklicali 210.000 hladilnikov, ki so lahko spontano eksplodirali. Samsung, ki danes velja za pojem kakovosti, si je ta ugled pravzaprav zagotovil tudi z vpoklici. Leta 1993 je bilo v podjetju precej drugače, saj je bila kvaliteta proizvodnje zanič. Samsung je v naslednjih letih temeljito prevetril proizvodne postopke, izvedel nekaj velikih vpoklicev - leta 1994 so vpričo zaposlenih uničili več kot 150.000 vpoklicanih brezžičnih telefonov, ki so bili katastrofalno narejeni - in počasi prilezel do stopnje, kjer je danes. Samsung se je odločil igrati varno in bo zaradi 0,002 odstotka defektnih baterij zamenjal vse, kar je pohvalno.