Intel licenciral ARM, a le za stranke

Matej Huš

22. avg 2016 ob 22:03:12

Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul Ottelini, a kakšnih velikih pogodb Intel še ni sklenil (ali pa vsaj razkril). Dogovor med Intelom in ARM-jem bo omogočil, da bo Intel na teh proizvodnih linijah izdeloval tudi čipe ARM za svoje stranke. Prvi bo očitno korejski LG, ki bo uporabljal Intelovo proizvodnjo za izdelavo čipov v 10-nm tehnologiji za svoje pametne telefone, so že sporočili. Za 10-nm proizvodnjo Intel še ne bo uporabljal ekstremne ultravijolične litografije (EUV), prav tako je ne načrtujejo za 7 nm, ker tehnologija še ni nared.

Srednjeročno si Intel seveda želi kakšne pogodbe z Applom, Qualcommom in podobnimi, ki trenutno uporabljajo predvsem Samsungove in TSMC-jeve obrate. Da pa bi Intel pod svojo znamko in v lastnem imenu proizvajal ARM-čipe, v dogledni prihodnosti ni pričakovati.