App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Matej Huš

4. avg 2016 ob 20:10:42

Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni izplen razvijalcev 25 milijard dolarjev, poldrugo leto pozneje pa je ta številka dvakrat višja. V zadnjem četrtletju so prihodki App Stora zrasli za 27 odstotkov.

Cook pričakuje, da se bo trend še nadaljeval. Dodal je, da naj bi prihodki iz storitev (App Store, iTunes, Apple Music, iCloud) v prihodnjih 12 mesecih dosegli vrednosti, ki bi neko podjetje pripeljali na seznam Fortune 100. Trenutno je na 100. mestu Northwest Mutual z 28 milijardami dolarjev prihodkov.

Ni težko uganiti, da je julijske rekorde pomagal rušiti Pokemon Go. Igra je postavila vrsto rekordov, med drugim za največ prenosov v prvem tednu. Trenutno domuje na več kot 100 milijonih telefonov in dnevno ustvari 10 milijonov dolarjev prihodkov.